Psykosociala insatser
Uppdrag och målgrupp
Psykosociala insatser är en del i första linjens hälso- och sjukvård när det gäller psykisk ohälsa och missbruk. Insatserna ska vara en naturlig del i husläkarverksamhetens förebyggande arbete och rehabilitering.
Psykosociala insatser ska främst syfta till att påverka motivation, beteende, attityder, känslor och tankar med fokus på den enskildes problemområde som ångest, depression, stress, beroende eller kris.
Insatserna ska ges så att patientens egna resurser tillvaratas, och när så är aktuellt, bidra till återgång i arbete.
Målgruppen omfattar främst patienter med lindrig till måttlig psykisk ohälsa och patienter i behov av krisstöd. De psykosociala insatserna ska inte kräva vuxenpsykiatrins eller barn- och ungdomspsykiatrins specialistkompetens.
Behandlingsriktlinjer
Psykosociala insatser ska i normalfallet föregås av bedömning av läkare i vårdgivarens egen husläkarverksamhet. Huvudinriktningen är att de psykosociala insatserna ska ges som korta behandlingsserier.
Om nationella riktlinjer, regionala och lokala vård- och handlingsprogram anger längre behandlingsserier, ska dessa följas. Likaså ska dessa riktlinjer följas gällande gränsdragningen till de sjukdomstillstånd och behandlingar som ska ges av psykiatrisk specialistkompetens.
Insatserna ges av legitimerad sjukvårdsprofession eller socionom med minst grundutbildning i psykoterapi så kallad steg 1.
Godkända vårdgivare
Många husläkarmottagningar har kompetens i kognitiv beteendeterapi, dessa mottagningar finns här:
Husläkarverksamhet med basal hemsjukvård - godkända vårdgivare
Kontaktuppgifter till vårdgivare som är godkända att bedriva vårdval husläkarverksamhet med basal hemsjukvård. Uppdaterad februari 2018
Kontakt för vårdgivare
Har du frågor angående uppdraget kontakta:
Marina Skarbövik
Avdelningen för närsjukvård
Relaterad information
Psykiatristöd
Webbplats som ger stöd i det kliniska arbetet inom vuxenpsykiatri och beroendevård i Stockholms län.