Till start

Vårdgivarguiden

Kvotflyktingar har som regel uppehållstillstånd före resan till Sverige. Kvotflyktingar får alltid personnummer men det kan dröja några månader på grund av Skatteverkets handläggningstider.

Kvotflyktingar inom Region Stockholm har samma rätt till subventionerad hälso- och sjukvård som bosatta länsinvånare även innan de har fått personnummer (det vill säga betala samma patientavgifter/egenavgifter som länets invånare).

Utfärdande av recept till kvotflyktingar innan folkbokföring

  1. Vårdgivaren bör säkerställa att patienten är kvotflykting till exempel genom att personen visar upp bosättningsunderlag/uppehållstillståndskort eller liknande dokument från Migrationsverket där det framgår att personen är kvotflykting och som innehåller personens dossiernummer.  I och med detta har förskrivaren verifierat att patienten tillhör denna kategori och ytterligare dokument vid uthämtning behövs inte.
  2. Reservnummer används för kvotflyktingar utan personnummer. Vid e-receptförskrivning används rutiner för personer med ”reservnummer”. Detta innebär till exempel att e-recept måste styras till specifikt apotek och inte till den generella receptbrevlådan. Receptblankett eller e-recept märks med skrivning ”Kvot, betalas av Region Stockholm” i doseringsfältet.
  3. Förskrivarens arbetsplatskod och förskrivarkod ska alltid finnas enligt ordinarie receptrutiner.
  4. Information till apoteken om hantering av recept för kvotflyktingar innan folkbokföring.
  5. Kvotflyktingar innan folkbokföring ska betala samma patientavgifter/egenavgifter som länets invånare. Apoteken fakturerar Region Stockholm för läkemedel för kvotflyktingar innan folkbokföring.

På fakturan ska framgå läkemedel, reservnummer eller födelsedatum och patientens namn. Det ska också framgå vilken avgift patienten erlagt.

Faktureringsadress

Region Stockholm
Hälso- och sjukvårdsförvaltningen
Ref:15008739/KV
Box 12081
102 23 Stockholm

Vid frågor kontakta:

Funktionsbrevlåda för flyktingfrågor

Apotekens hantering av högkostnadsskydd

Kvotflyktingar omfattas av högkostnadsskydd för läkemedel även innan de fått personnummer. Patienter som har rätt till högkostnadsskydd men som ännu inte har ett fullständigt personnummer får ett högkostnadsbevis i pappersform som måste tas med vid varje köp.

Högkostnadsuppgifterna för patienter med rätt till svensk läkemedelsförmån men som inte har ett fullständigt personnummer kan inte sparas ner i högkostnadsdatabasen.
Detta eftersom födelsedatum inte är en unik identifierare.

Högkostnadsuppgifterna för expedieringen sparas istället lokalt i apotekets expedieringssystem.

Alla förmånsgrundande köp på recept som en patient med ett fullständigt personnummer gör kommer automatiskt att lagras i högkostnadsdatabasen.

Patienter utan ett fullständigt personnummer som har rätt till högkostnadsskydd gäller följande:

  1. Ett högkostnadsbevis med en streckkod skrivs ut efter expediering och kan sedan användas vid nästa expediering
  2. Apotekspersonalen skannar in streckkoden på högkostnadsbeviset och får då information om högkostnadsperiod, total kostnad samt egenavgift. (Uppgifterna går också att skriva in manuellt)
  3. Ett nytt högkostnadsbevis med den nya totala kostnaden och egenavgiften skrivs ut efter varje expediering. Det är alltid det senaste utskrivna högkostnadsbeviset som ska tas med till apoteket för att patienten ska få rätt förmån.
  4. När patienten fått ett fullständigt personnummer så ska apoteket hjälpa till med att lägga in kostnadsuppgifterna i högkostnadsdatabasen.
  • Uppdaterad: 1 mars 2022

  • Faktagranskad: 1 mars 2022

  • Redaktör: Stina Wernstedt

  • Faktagranskare: Mehrnaz Aram, hälso- och sjukvårdsförvaltningen