Till start

Vårdgivarguiden

Brödsmule-navigation

Teckenspråkstolkning, dövblindtolkning, skrivtolkning och tolkning med tecken som stöd är de vanligaste tolkmetoderna för personer med dövhet, dövblindhet eller hörselskada. Dessa tjänster förmedlas av Tolkcentralen, SLSO.

För vuxna personer med funktionsnedsättning som rör tal, röst eller språk finns också stödtjänsterna Taltjänst och Teletal (nationell tjänst).

Teckenspråkstolkning

Teckenspråkstolkning innebär simultan tolkning mellan talad svenska och svenskt teckenspråk. Teckenspråket har en egen grammatik och följer inte det talade svenska språkets grammatik. Många personer med dövhet har svenskt teckenspråk som sitt förstaspråk och svenska som sitt andraspråk.

Dövblindtolkning

Dövblindtolkning är en tolkmetod som används för personer som har en kombination av syn- och hörselnedsättning. Dövblindtolkning innebär förmedling av både syn- och hörselintryck och sker genom tolkning av vad som sägs, syntolkning och ledsagning.

Skrivtolkning

Skrivtolkning innebär att det som sägs överförs till skriven svenska. Personen med dövhet eller grav hörselskada kan följa det som sägs genom att tolken skriver simultant.

Tecken som stöd - TSS-tolkning

Tolkning med tecken som stöd innebär att tolken använder tecken som ett stöd för avläsning. TSS-tolkning används av vissa personer med grav hörselskada.

  • Uppdaterad: 5 mars 2024

  • Faktagranskad: 5 mars 2024

  • Redaktör: Stina Wernstedt

  • Faktagranskare: Mats Nilsson, hälso- och sjukvårdsförvaltningen