Till start

Vårdgivarguiden

Brödsmule-navigation

Uppdrag och målgrupp

Målgruppen är personer med misstänkta eller diagnosticerade primära eller sekundära lymfödem som medfört funktionsnedsättning. Uppdraget är en specialistfunktion för utredning av lymfödem. Remiss krävs för att komma till mottagningen.

Uppdraget omfattar utredning och diagnostik av patienter med primära eller sekundära lymfödem och behandlande insatser i samband med utredning.
Efter bedömning av patientens fortsatta behandlings- och rehabiliteringsbehov hänvisas patienten till relevant vårdnivå eller egenvård. Uppdraget omfattar inte utredning och behandling av lipödem.

Specifik uppdragsbeskrivning

Uppdragets målgrupp omfattar personer med misstänkta eller diagnosticerade primära eller sekundära lymfödem som medfört funktionsnedsättning.

Uppdraget är en specialistfunktion för lymfödemutredning i Stockholms län och är en del av den specialiserade vården inom lymfologi.
Utredning motsvarande remittentens kompetens ska vara utförd innan remiss accepteras.

Uppdraget sker i öppenvård och omfattar:

  • Utredning och diagnostik av patienter med primära eller sekundära lymfödem. Vid behov ska bedömningar göras i team med flera professioner.
  • Behandlande insatser i samband med utredning, såsom kompressionsbehandling och förskrivning av hjälpmedel enligt gällande vårdprogram.
  • Bedömning av patientens fortsatta behandlings- och rehabiliteringsbehov. Hänvisa patient till relevant vårdnivå utifrån Uppdragets avgränsning enligt LEON-principen ((Lägsta Effektiva Omhändertagande Nivå).
  • Konsultativt stöd i patientfrågor gällande lymfödem till andra vårdgivare till exempel genom teamkonferenser.

Avgränsning från uppdraget:

  • Vård som kräver akutsjukhusets resurser, kompetens och utrustning.
  • Vård som ska omhändertas inom primärvården eller planerad specialiserad rehabilitering.
  • Utredning och behandling av lipödem.

Tilläggsavtal

Avtalet är ett tilläggsavtal till specialistmottagning för utredning av lymfödem.

Vårdgivare med avtal

Rapportera

För att du som vårdgivare ska få rätt ersättning ska rapportering till regionens register göras. I anvisningen hittar du vad du ska rapportera, och du som vårdgivare ansvarar för att ha teknisk förmåga att rapportera enligt den.

Anvisning för rapportering av vårdkontakter som underlag för ersättning. Gäller från 1 januari 2021. Uppdaterad 13 november 2023.

Uppföljning

Hälso- och sjukvårdsförvaltningen följer upp vårdgivare löpande. Uppföljningen sker bland annat genom analys och kontroll av inrapporterade verksamhetsdata, statistiska underlag, kvalitetsutfall, uppföljningsmöten och genom fördjupade uppföljningar.

Kontakt för vårdgivare

Vårdgivare som har ett avtal vänder sig direkt till utsedd avtalshandläggare.

Allmänna frågor hänvisas till funktionsbrevlådan här nedan.

Enheten för rehabilitering, habilitering, försäkringsmedicin och hjälpmedel

Funktionsbrevlåda för frågor.

  • Uppdaterad: 1 februari 2024

  • Faktagranskad: 24 januari 2024

  • Redaktör: Britta Manninen

  • Faktagranskare: Britta Larsmark, hälso- och sjukvårdsförvaltningen