Till start

Vårdgivarguiden

Brödsmule-navigation

Hälso- och sjukvårdsnämnden (HSN) har beslutat att vårdvalet för specialiserad allergologi ska avvecklas samt att den specialiserade allergivård som bedrivs inom vårdvalet flyttas till de akutsjukhus som idag har specialiserad allergologi i sitt uppdrag, Karolinska Universitetssjukhuset och Södersjukhuset.

Allergologi är sedan flera år en bristspecialitet i Region Stockholm och kompetensförsörjningen inom allergologi är en utmaning inte bara i Region Stockholm, utan även nationellt. Det är en oroande utveckling och vårdområdet behöver prioriteras. Förslaget syftar till en förändring som är hållbar över tid och som syftar till förbättrad kompetensförsörjning och att vårdbehovet av allergologi hos befolkningen tillgodoses.

Den vanligaste behandlingen i vårdvalet är allergen immunterapi (främst för björk- och gräsallergi). Den kan ges som injektioner i huden eller som tablettbehandling. Tillgängligheten förväntas öka genom att fler patienter får tillgång till tablettbehandling i stället för injektioner. Tablettbehandlingen kräver endast ett läkarbesök årligen jämfört med minst nio läkarbesök årligen vid injektionsbehandling.

Förändringarna i vårdstrukturen beräknas ta två år att genomföra, varför det nuvarande förfrågningsunderlaget är giltigt till den 31 december 2025.

Del i genomförandet av omställningsplanen

I juni 2023 beslutade hälso- och sjukvårdsnämnden (HSN) och primärvårdsnämnden (PVN) om en omställningsplan för vårdval. HSN och PVN kommer framöver besluta om flera förändringar inom vårdvalen i enlighet med att omställningsplanen genomförs. I omställningsplanen ges inriktningen att vårdval specialiserad allergologi ska avvecklas och att uppdraget ska övertas av den regionägda vården, upphandlas enligt LOU alternativt både övertas av den regionägda vården och upphandlas enligt LOU. I detta fall bedöms upphandling enligt LOU inte vara lämpligt.

Bakgrund

Allergologi som specialitet omfattar allergi och annan överkänslighet i olika organsystem, framför allt i övre och nedre luftvägar, mag-tarmkanal och hud. Inom vårdområdet råder brist på utbildade specialistläkare både nationellt och inom regionen. I nuläget finns elva specialistläkare inom allergologi verksamma inom avtal med regionen. En följd av bristen på utbildade specialistläkare är att väntetiderna inom vårdområdet är långa.