Till start

Vårdgivarguiden

Brödsmule-navigation

Hälso- och sjukvårdsnämnden ansvarar för att ge förutsättningar för läkares specialiseringstjänstgöring, ST, utifrån befolkningens behov av specialistkompetenta läkare. Den nya planen innehåller åtgärder för att utbilda fler specialistläkare i allmänmedicin. Målet är 150 nyutbildade specialister i snitt årligen innan år 2034.

Utöver fler ST-tjänster behövs också satsningar för att främja utbildningskvalitet, forskning, dubbelspecialisering och tillgången till sidotjänstgöringar. Planen innehåller därför även följande:

  • Insatser för säkrad utbildningskvalitet i ST i allmänmedicin, inklusive fortsatt central finansiering av extern kvalitetsgranskning.
  • Insatser för att stimulera forskning under ST, inklusive utvärdering av nuvarande forskar-ST.
  • Insatser för att underlätta dubbelspecialisering i allmänmedicin, inom ytterligare specialiteter för färdiga specialistläkare.
  • Insatser för att säkra tillgången till sidotjänstgöring hos andra vårdgivare.

Ett tillskott om 150 nyutbildade specialister årligen kan skapa goda långsiktiga förutsättningar för en god läkarbemanning vid vårdcentralerna i Region Stockholm. Därmed blir det möjligt att uppnå målet om fast läkarkontakt, i enlighet med Socialstyrelsens riktvärde för antalet listade patienter per specialistläkare respektive ST-läkare i allmänmedicin.