Till start

Vårdgivarguiden

Brödsmule-navigation

Bastjänstgöring, BT, är sedan 2021 en obligatorisk första del i läkares specialiseringstjänstgöring, ST, för läkare som inte gjort svensk allmäntjänstgöring. BT kan genomföras som en fristående tjänstgöring eller vara integrerad i en ST.

I Region Stockholm startades ett regionalt BT-program hösten 2021. Hälso- och sjukvårdsnämnden har nu beslutat om att programmet ska fortgå under 2024–2027 och att antalet BT-tjänster i programmet succesivt ska utökas till 64 BT-tjänster årligen.

Det utökade BT-programmet förväntas bidra till kompetensförsörjningen av läkare i Region Stockholm och på sikt öka invånarnas tillgång till läkare med specialistkompetens. Det ska också säkerställa att läkare med utländsk utbildning får en god och strukturerad introduktion till svensk hälso- och sjukvård.

En enhet inom SLSO ansvarar för BT-programmet i Region Stockholm. I BT-enhetens uppdraget ingår att planera, samordna och ansvara för att programmet genomförs och följs upp. Det ingår även arbetsgivaransvar och ansvar för arbetsledning av BT-läkare som är anställda i programmet, som nu utökas under avtalsperioden 2024–2027.