Till start

Vårdgivarguiden

Brödsmule-navigation

AISAB har haft uppdraget att transportera avlidna de senaste tolv åren. Uppdraget består av att transportera avliden till bårhus främst från eget boende eller från en sjukvårdsinrättning.

Tjänsten Transport av avlidna är en väl fungerande och effektiv tjänst inom regionens prehospitala verksamhet. Resursen uppskattas även av andra samverkanspartners såsom regionens bårhus, prehospital läkartjänst och aktörer inom närliggande verksamhetsområden.

I samband med att det nya avtalet togs fram gjordes några förändringar. En ny styrmodell införs som innebär att regionen beställer ett antal drifttimmar per år och inte antal enheter (fordon) av AISAB. Det skapar flexibilitet för AISAB att på ett enkelt sätt anpassa personalstyrkan utifrån behov. En förändrad styrmodell minskar även administrationen både för beställaren och leverantören. Ett annat tillägg i avtalet är en utbildningsplan som omfattar bland annat områden som ergonomi, hot och våld, etik och bemötande samt olika kulturers traditioner vid dödsfall.

Personalen har redan idag väl utvecklade arbetssätt bland annat inom bemötande. Anhöriga upplever ofta att personalen på ett professionellt sätt möter dem i sorgen och gör det lilla extra i en svår stund.