Till start

Vårdgivarguiden

Brödsmule-navigation

När Fritt val av hjälpmedel inom hörselområdet avvecklas kommer KommSyn Stockholm att öka sin kapacitet av upphandlad volym, lager, distribution och reparation vilket kräver en omställningstid. För att säkerställa ett sortiment som täcker hela patientgruppens behov blir sortimentsarbetet i samarbete med förskrivare på alla vårdnivåer inom hörselvården mycket viktig. Sortimentsarbetet ska pågå inom alla produktområden i samarbete med förskrivare som är oberoende från leverantör och hjälpmedelsproducenter och i samråd med brukarorganisationer. Arbetet ska utgå från brukarnas behov och följa utvecklingen inom området. Alla system finns idag på plats och fungerar för uppdraget. KommSyn Stockholm bedöms, efter omställningstiden, ha kapacitet att möta ett ökat behov av förskrivna hjälpmedel. 

De fria valet av hörselhjälpmedel har visat sig vara problematiskt då audionomerna fått dubbla roller som vårdgivare och försäljare.

I samband med avvecklandet av det Fria valet kommer en revision av Vårdval Primär hörselrehabilitering att genomföras för att säkerställa fortsatt god tillgång till hörselvård.

Fakta om Fritt val av hjälpmedel

Fritt val av hjälpmedel används av de hjälpmedelsanvändare som själva vill välja sitt hjälpmedel och som inte vill använda det hjälpmedelssortiment som hjälpmedelsverksamheterna tillhandahåller. Vid beslut om utprovning av hörselhjälpmedel kan patienten få ett hörselhjälpmedel förskrivet som lån ur regionens upphandlade sortiment. Som alternativ kan patienten idag välja att köpa ett hjälpmedel utanför regionens upphandlade hjälpmedelssortiment utifrån ett angivet rekvisitionsbelopp. Hjälpmedelsanvändaren äger därefter sitt hjälpmedel.