Till start

Vårdgivarguiden

Brödsmule-navigation

De nya sjukhusavtalen har en gemensam avtalsmodell, men vårduppdrag och ersättningsnivå skiljer sig åt. Antalet indikatorer är färre och även antalet sidouppdrag och särskilda avtal. Dessa ingår istället i högre grad i huvudavtalet för respektive sjukhus. Detta för att minska administration och detaljreglering. Dessutom har modellen för indexuppräkning av ersättning till sjukhusen justerats. Modellen har anpassats utifrån de enskilda akutsjukhusens förutsättningar då kostnadsstruktur skiljer sig åt mellan sjukhusen.

Utvecklad ändringsklausul ger flexibilitet och möjliggör samverkan

Den 1 januari 2022 etablerades en ny sjukvårdskoncern för den regionägda vården i Region Stockholm. Syftet är att nya och effektiva arbetssätt från pandemin utvecklas i mer strukturerad form med en tydlig ledning och styrning av regionägd vård. För att ge utrymme för stärkt och ökad samverkan har nuvarande ändringsklausul utvecklats för att stödja sjukvårdskoncernens uppdrag att utveckla gemensamma arbetssätt där sjukhusens samlade resurser nyttjas på bästa sätt, och för att skapa möjlighet att kunna hantera kommande förändringar i vårduppdragen till följd av större utredningar av vårdstrukturen. Ändringsklausulen innehåller en mer detaljerad beskrivning av parternas ansvar vid fyra olika typer av förändringar, både av tillfällig och mer permanent karaktär och ska tillämpas om det inte finns andra beslut om hantering i varje enskilt fall.

Ersättning till akutsjukhusen under avtalsperioden

Enligt Region Stockholms budget höjs ersättningen till akutsjukhusen med totalt 4 procent. Dessutom tillförs en särskild förstärkning på 1 044 miljoner kronor per år som täckning för den kostnadsnivå som inflationen och löneökningstakten har inneburit. För att säkerställa tillgänglighet föreslås att del av förstärkningen används för att beställa vård utifrån akutsjukhusens planerade produktionskapacitet i form av en ökad beställning med 2 procent på totalen jämfört med 2023.

Den totala ersättningen till akutsjukhusen blir 35,9 miljarder för år 2024.

Följer tidigare beslutad inriktning

De nya avtalen följer den inriktning för sjukhusavtalen som beslutades av HSN den14 mars och regionfullmäktige den 8 november. Enligt inriktningen är den övergripande målsättningen att tillgodose patienters behov av vård på akutsjukhus samt att säkerställa hållbar kostnadsutvecklingstakt och förutsättningar för forskning och utbildning. Avtalen ska också följa intentionerna i Region Stockholms budget för 2023 och 2024 samt stödja utvecklingen av nya arbetssätt, samverkan med övriga vårdgivare i systemet samt stärka utvecklingen till en tillgänglig och nära vård.

Innan avtalen börjar gälla ska de behandlas av respektive akutsjukhus styrelse.