Till start

Vårdgivarguiden

Brödsmule-navigation

Den 14 juni 2022 beslutade hälso- och sjukvårdsnämnden om ett organisationsövertagande av prioriterings- och dirigeringstjänsten till en oberoende aktör i egen regi när avtalstiden med nuvarande leverantör löper ut. Av patientsäkerhetsskäl är det viktigt att övertagandet till regionägd vård sker under ordnade förhållanden. Arbetet är inte i sådan fas att det är möjligt att helt överta och driva prioritering- och dirigeringstjänsten i regionägd vård från och med den 1 november 2024. Mot bakgrund av det är det nödvändigt att teckna avtal med en leverantör under en övergångsperiod.

Hälso- och sjukvårdsförvaltningen har undersökt förutsättningarna för att upphandla hela tjänsten prioritering och dirigering. Bedömningen är att förutsättningar att upphandla funktionerna i tjänsten avseende den tekniska plattformen, lokaler och personella funktioner är ringa på kort sikt. Detta för att denna helhetslösning i dag bara erbjuds av SOS Alarm. Mot bakgrund anses det finnas synnerliga skäl för att göra en direktupphandling av tjänsten för prioritering och dirigering. Arbetet med att ta fram ett avtal kommer ske i samverkan med SOS Alarm. Ett förslag till avtal bedöms vara klart i början av 2024.

Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade om att teckna avtal med SOS Alarm under en övergångsperiod på sammanträdet den 21 november 2023.

Bakgrund

I den prehospitala verksamheten ingår tjänsten prioritering och dirigering (PoD). Tjänsten innebär att tillhandahålla en fullständig larmbehandling med utökad intervju och utlarmning av hjälpresurser. År 2021 hanterade PoD-tjänsten 410 000 inkommande vårdärenden från regionens invånare via nödnumret 112 och vårdtransportbeställningen. Region Stockholms hela hälso- och sjukvårdssystem är beroende av en robust prioritering- och dirigeringstjänst som ska fungera oavsett yttre påverkan.

Läs mer: