Till start

Vårdgivarguiden

Brödsmule-navigation

Det finns en stor grupp patienter som är i behov av specialiserad ögonsjukvård och fokus i denna förändring är att säkra vårdutbudet för dem, bland annat genom att göra vården mer behovsstyrd.

Del i omställningsplanen

I juni 2023 beslutade hälso- och sjukvårdsnämnden (HSN) och primärvårdsnämnden (PVN) om en omställningsplan för vårdval. HSN och PVN kommer framöver besluta om flera förändringar inom vårdvalen i enlighet med att omställningsplanen genomförs, det första beslutet handlar om den specialiserade ögonsjukvården.

I omställningsplanen föreslås att vårdval specialiserad ögonsjukvård revideras i närtid samt på sikt upphandlas enligt LOU. Fördjupade analyser som gjorts under hösten visar att en revidering av vårdvalet som efterföljs av en upphandling enligt LOU inte kan anses optimal varken för patienter eller vårdgivare då det skulle kräva två omställningar av vårdstrukturen kort efter varandra. Mot bakgrund av det kommer vårdvalet inte revideras utan istället påbörjas en upphandling av vården. En upphandling av vård förväntas åstadkomma de strukturförändringar och den kostnadsreducering som revideringsarbetet syftat till, bland annat genom att skapa mottagningar som har ett bredare uppdrag som kan ta hand om patientens samlade ögonbesvär.

En upphandling enligt LOU tar vanligtvis mellan 18 och 24 månader att genomföra. Vårdvalet upphör därför den 1 september 2025.

Hälso- och sjukvårdsförvaltningen kommer nu påbörja förarbetet för upphandling och bjuda in samtliga berörda vårdgivare till ett fysiskt möte i början av december för att gå igenom process och tidplan för arbetet. Information om upphandlingen kommer även att skickas ut till de vårdgivare som inte har möjlighet att delta vid mötet.

Bakgrund

Vårdval inom specialiserad ögonsjukvård har funnits i Region Stockholm sedan 2009. Under åren har vårdvalet utökats och idag är det uppdelat i ett obligatoriskt basuppdrag och sex valbara tilläggsuppdrag. Idag finns 32 vårdgivare. Vårdvalet är ett av Region Stockholms större vårdval, både sett till ekonomisk omsättning och volymer. Generellt sett är både tillgängligheten till vård och kvaliteten på den vård som bedrivs inom vårdvalet god. Analyser visar att både volymer och kostnader för vårdvalet har ökat kontinuerligt de senaste åren.

Om omställningsplanen

I regionens budget för 2023 fick hälso- och sjukvårdsförvaltningen i uppgift att ta fram en omställningsplan för vårdval med syfte att göra vården mer behovsstyrd. Omställningsplanen för vårdval beslutades av HSN och PVN i juni 2023. Inom ramen för omställningsplanen visar utvärderingen av den specialiserade ögonsjukvården att en del av den kostnadsökning som skett mellan 2016 och 2022 motsvaras av minskad produktion vid S:t Eriks ögonsjukhus samt en ökad andel äldre i befolkningen. Utöver det visade utvärderingen även en viss andel medicinskt icke-motiverad konsumtion inom vårdvalet, inklusive vård till patienter som enligt regionens kunskapsstöd VISS.nu bör hanteras hos primärvården.