Till start

Vårdgivarguiden

Brödsmule-navigation

Omställningen till en god och nära vård i Region Stockholm, med vårdcentralen som nav, förutsätter bland annat en god tillgång till fast läkarkontakt och hög kontinuitet. I december 2023 fattade hälso- och sjukvårdsnämnden beslut om plan för dimensionering av ST-läkare inom allmänmedicin, med syftet att säkra tillgången till specialistläkare i allmänmedicin i regionen på medellång och lång sikt.

Det långsiktiga målet för Region Stockholm är att 150 ST-läkare i allmänmedicin i genomsnitt blir färdiga varje år och kan erhålla specialistbevis. Ett sådant tillskott av specialister årligen bedöms möjliggöra för regionen att långsiktigt uppnå målet om fast läkarkontakt i enlighet med Socialstyrelserens riktvärde.

Primärvårdsnämnden har nu fattat beslut om en handlingsplan för att uppnå målet. Handlingsplanen tar fasta på arbetsmiljöns betydelse och att ersättning, kravställning och styrning i vårdavtal ska justeras för att skapa bättre förutsättningar för en god arbetsmiljö på vårdcentralerna i regionen. Insatsområden som beskrivs i handlingsplanen är:

  • Utökad ekonomisk ram för att möjliggöra anställning av fler specialister och ST-läkare.
  • Kontinuerlig uppföljning av antalet specialister i allmänmedicin på vårdcentralerna samt antal listade per specialist.
  • Utvecklade avtalskrav och uppföljning som premierar minskat antal listade per specialist.
  • Förbättrad uppföljning av arbetsmiljörelaterade frågor
  • Fortsatt utveckling av stödstrukturer för vårdcentraler och utvecklad struktur för samverkan med andra aktörer.

Läs mer