Till start

Vårdgivarguiden

Brödsmule-navigation

Primärvårdsrapporten är den fjärde i raden där RPO primärvård beskriver resultat av det systematiska arbetet som pågår, vilket sker i nära samverkan med hälso- och sjukvårdens verksamheter och andra RPO.

- Det är imponerande att följa hur resultaten för patienterna förbättras på så många områden. Ofta sker det via ett stärkt samarbete mellan olika vårdnivåer. Ett fint exempel på detta är osteoporosvården där både upptäckt och behandling stadigt förbättras år för år, säger Magnus Röjvall, ordförande för RPO primärvård, sjukvårdsregion Stockholm-Gotland och spesak allmänmedicin.  

Några axplock ur Primärvårdsrapport 2024

Psykisk hälsa

RPO primärvård har bett hälso- och sjukvårdsförvaltningen beställa en utvärdering av hur det förstärkta uppdraget inom psykisk hälsa för barn och ungdomar i Region Stockholm har fungerat hittills. Utvärderingen genomförs 2024 av Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin (CES).

Sköra äldre

RPO primärvård samarbetar med RPO äldres hälsa kring att följa utvecklingen av vården för sköra äldre. Ett antal faktorer har identifierats som är särskilt betydande såsom fasta kontakter i vård och omsorg och digitalisering som understödjer kontinuitet.

Hjärt- och kärlprevention

RPO primärvård har drivit frågan om att hjärt-kärlprevention behöver utgå från en helhetssyn på individen. Tillsammans med fem andra regionala programområden som berörs av ämnet har gemensamma mål tagits. Bland annat distriktssköterskor med brett uppdrag för hjärt-kärlprevention och integrerade primärvårdsanpassade beslutsstöd i journalen.

Över- och underdiagnostik

De flesta patienter med osteoporos får sin behandling och uppföljning i primärvården. RPO primärvård har samverkat med RPO endokrina sjukdomar i frågan om att dessa patienter länge har varit underdiagnostiserade och underbehandlade.

I rapporten presenteras också nya data om hur primärvårdens ansvar tycks ha ökat under de senaste åren och vad som behöver tas hänsyn till för en fungerande omställning till nära vård.

Sjukvårdsregion Stockholm-Gotland etablerar en sakkunnigstruktur genom att inrätta Regionala Programområden (RPO). Deras uppgift är att stödja vårdgivare inom respektive specialitetsområde.