Till start

Vårdgivarguiden

Brödsmule-navigation

De geografiska principerna ska fungera som utgångspunkt för styrning vid upphandling av vård och i vårdbehovsanalyser. Krav på samverkan, rimliga förutsättningar att bedriva effektiv specialistvård och att vården ska vara tillgänglig för den som använder kollektivtrafiken är några av principerna. Principerna bidrar till att hälso- och sjukvården bättre kan planeras utifrån befolkningens vårdbehov samtidigt som hänsyn tas till geografiska skillnader i vårdbehovet inom länet. Principerna stärker möjligheter att främja hälsa, förebygga ohälsa och minska risk för diskriminering i vårdutbudet.

Arbetet med geografisk styrning inleddes redan 2021 med beslut om principer för närsjukvården som har tillämpats i de förändringar i avtalsstrukturen och vårdutbudet som skett inom primärvården och psykiatrin sedan 2021. Hälso- och sjukvårdsnämndens aktuella beslut innebär att de tidigare principerna upphör att gälla och ersätts av de nya som ska gälla för hela hälso- och sjukvården. Väl fungerande samverkan mellan omsorgsgivare och vårdgivare inom hela hälso- och sjukvården är en förutsättning för primärvårdens uppdrag att utgöra navet i invånarens hela hälso- och sjukvård. Den specialiserade vården utgör en viktig del i helheten i omställningen till god och nära vård.

Planeringen av hälso- och sjukvården ska baseras på vårdbehovsanalyser och hänsyn tas till geografiska skillnader i vårdbehovet. Planeringen av vårdutbudet ska säkerställa att vårdgivarna får tillräckligt med patientunderlag och möjlighet att attrahera rätt kompetens för att kunna bedriva effektiv vård med hög kvalitet.

De geografiska principerna för jämlik vårdutbudsplanering:

  • Vårdutbud ska vara lättillgänglig med kollektivtrafik.
  • Vårdutbudet ska planeras med utgångspunkt i den prioriterade bebyggelsestrukturen i den regionala utvecklingsplanen för Stockholmsregionen (RUFS 2050), särskilt de regionala stadskärnorna och den centrala regionkärnan.
  • Vid planeringen av vårdutbudet ska förutsättningarna att bedriva vård även i kris och krig beaktas.
  • I de fall vården organiseras i geografiska ansvarsområden:
    • ska kommuner samt Stockholms stads stadsdelsområden utgöra minsta geografiska indelning.
    • ska de geografiska gränserna om möjlig sammanfalla med, eller anpassas efter, gränserna för andra uppdrag som vårdgivaren behöver samverka med.
  • Vårdgivarna ska samverka med andra vårdgivare samt kommuner och stadsdelsförvaltningar inom sina geografiska områden samt regionövergripande efter behov.
  • Vårdgivaren ska samverka på en strukturell nivå med de vårdcentraler som har geografiska samordningsansvar (GSA) i det område som vårdgivaren är lokaliserad eller har ansvar för.

Läs ärendet geografiska principer för hälso- och sjukvården (HSN 2023-0772):