Till start

Vårdgivarguiden

Brödsmule-navigation

I augusti 2023 beslutade hälso- och sjukvårdsnämnden (HSN) att uppdraget prehospital läkartjänst ska övergå till att organiseras hos den regionägda vårdgivaren Ambulanssjukvården i StorStockholm AB (AISAB). HSN har på sammanträdet den 23 januari beslutat om ett avtal med AISAB för uppdraget prehospital läkartjänst.

Förändringen är en del i att skapa en god och nära vård för länets invånare. Prehospital läkartjänst ingår som en del i Region Stockholms prehospitala vård. Uppdragen dirigeras av prioriterings- och dirigeringstjänsten och verksamheten omfattar hela Stockholms län och bedrivs dygnet runt årets alla dagar. Tjänsterna kommer, när organisationsförändringen är genomförd, att bestå av fyra delar:

  • Akutläkarbil
  • Jourläkarbil
  • Ambulanshelikopter
  • Prehospital bakjour på prioriterings- och dirigeringstjänsten

Ökad tillgänglighet

Uppdraget utökas och när alla förändringar är genomförda kommer det att finnas två akutläkarbilar, två jourläkarbilar, läkare i den ambulanshelikopter som har drifttid dygnet runt och prehospital bakjour tillgänglig dygnet runt årets alla dagar.

Det primära uppdraget för den prehospitala bakjouren är att stötta prioriterings- och dirigeringstjänsten i hanteringen och bedömningen av patienter som inte behöver ambulans eller sjuktransport. Erfarenheter från andra regioner, såsom Västra Götaland, Uppsala och danska Region Hovedstaden i Köpenhamn, visar att högre medicinsk kompetens tidigt i larmhanteringen i prioriterings- och dirigeringstjänsten ökar andelen patienter som får riktad handläggning, såsom rådgivning, direkt remiss eller annat transportsätt. Detta arbetssätt är en fördel för alla patienter och särskilt för länets sköra äldre och andra patientgrupper som ofta behöver besöka vården.

De utökade resurserna i den prehospitala vården innebär även att de kan ge ett bättre stöd kring dödsfallshantering och LPT-bedömningar under hela dygnet, något som kommer att underlätta för primärvården.

Fokus på utveckling och samordning

Enligt det nya avtalet ska AISAB, utifrån avtalets uppdragsbeskrivning, kontinuerligt utveckla tjänsten, dess funktioner och det medicinska innehållet. Utvecklingsuppdraget innebär att AISAB ska utveckla, implementera och utvärdera nya arbetssätt, rutiner och metoder i syfte att ytterligare effektivisera samordningen av prehospitala läkartjänster. Arbetet ska ske kontinuerligt under hela avtalstiden och i nära samverkan och dialog med övriga prehospitala verksamheter och med beställaren.

Avtalsperioden föreslås vara fem år med möjlighet till förlängning en eller flera gånger, i som längst fyra år. Driftstart för de olika delarna i den prehospitala läkartjänsten sker successivt under 2024.