Till start

Vårdgivarguiden

Brödsmule-navigation

Besluten gäller Eliva Clinic AB som bedriver specialiserad gynekologi i Stockholm och Öroncenter Södertälje som har avtal för specialiserad öron-näsa och halssjukvård.

Öroncenter i Södertälje sägs upp på grund av hälso- och sjukvårdsförvaltningens bristande förtroende för vårdgivarens förmåga att uppfylla vårdavtalets krav. Öroncenters patienter hänvisas till övriga 19 öron-näsa-halsmottagningar i regionen. Det finns kapacitet hos övriga mottagningar för att ta emot patienter. Konsekvensen kan för vissa patienter bli längre restider.

Eliva Clinic AB utför bland annat aborter och IVF-behandlingar. De har tagit emot 9676 patienter under 2023.

Avtalet med bolaget sägs upp efter särskild granskning under 2023. Granskningen visade bland annat att vårdgivaren har återkommande brister i vårdkvalitet, patientsäkerhet och dessutom förekom felaktig fakturering.

Beslutet att säga upp avtalet innebär att:

  • Mottagningen inte får ta emot nya patienter för regionens räkning från den 18 januari.
  • Redan inbokade aborter får genomföras men inga nya aborter får bokas in.
  • Patient som påbörjat en IVF-behandlingscykel får avsluta den.
  • Patient som efter avslutad IVF-behandlingscykel har kvarstående regionfinansierade IVF-försök kommer att erbjudas fortsatt vård på annan mottagning med uppdrag att bedriva vård inom assisterad befruktning. 

Vårdgivarna i regionen har kapacitet att ta hand om de patienter som påverkas av att avtalet med Elvia Clinic sägs upp. Det finns 38 gynekologiska mottagningar i regionen. Av dessa har sex avtal att utföra assisterad befruktning.

Kontaktväg för patienter upprättas

Patienter med pågående IVF-behandling kommer att få information om ny vårdgivare för fortsatt behandling. Hälso- och sjukvårdsförvaltningen har tillsammans med Karolinska Universitetssjukhuset upprättat en kontaktväg via appen Alltid Öppet dit patienter från Eliva Clinic AB kan vända sig med frågor. Patienter som önskar få hjälp från Reproduktionsmedicin på Karolinska Universitetssjukhuset loggar in i Alltid Öppet och väljer Vårdenheter, sök på Mottagning Reproduktionsmedicin, Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge, välj valet Du som behandlas på Eliva Clinic.