Till start

Vårdgivarguiden

Brödsmule-navigation

Region Stockholm har en politiskt beslutad nollvision för att inga patienter ska drabbas av undvikbara skador i vården. En handlingsplan har tagits fram som är vägledande för det regionala patientsäkerhetsarbetet på såväl övergripande huvudmannanivå som hos enskilda vårdgivare. 

Hälso- och sjukvårdsförvaltningens patientsäkerhetsberättelse 2023 sammanfattar de åtgärder som genomförts ur ett regionövergripande perspektiv under förra året. Varje vårdgivare tar också fram patientsäkerhetsberättelser om det lokala patientsäkerhetsarbetet.

Den regionala samverkansgruppen för patientsäkerhet (RSG PS) har under 2023 bland annat identifierat tre prioriterade områden att fokusera extra på: en god säkerhetskultur, patienten som medskapare och vårdövergångar.

Utöver redovisning av aktiviteter, metoder och processer innehåller patientsäkerhetsberättelsen också information om övergripande mål och strategier, styrande dokument samt om organisation och ansvarsfördelning för patientsäkerhetsarbetet. Ett kapitel handlar om patienten som medskapare och avslutningsvis presenteras mål, strategier och utmaningar ur ett längre perspektiv.