Till start

Vårdgivarguiden

Brödsmule-navigation

Inom vårdval specialiserad gynekologi omhändertas patienter genom hela livet, med flera olika sjukdomstillstånd. De största patientgrupper finns inom kvinnlig infertilitet samt tillstånd i samband med klimakteriet. Avtalsutskottet har den 13 mars beslutat om en revidering av förfrågningsunderlaget för vårdval specialiserad gynekologi. 

Revideringen av vårdvalet genomförs med syfte att styra mot större mottagningar och en förenklad avtalsstruktur för att skapa en effektivare uppföljning och bättre förutsättningar för kompetensförsörjning och kollegial samverkan samt dämpa volym- och kostnadsutvecklingen. Konkreta förändringar är exempelvis ökat krav på läkarbemanning, ökade volymkrav för viss typ av vård samt att vårdgivarna inom vårdvalet på hälso- och sjukvårdsförvaltningens anmodan ska delta i akutsjukhusens jour och beredskap.

Inom ramen för revideringen ska det också utredas om delar i uppdraget kan avgränsas från vårdvalet och överföras till den egenägda vården. I tjänsteutlåtande HSN 2024-0120 Förslag till utökat uppdrag inom specialiserad gynekologi för regionägd vård presenteras utredningens förslag mer utförligt. Ärendet behandlas på hälso- och sjukvårdsnämndens sammanträde den 19 mars. 

Del i genomförandet av omställningsplanen 

I juni 2023 beslutade hälso- och sjukvårdsnämnden (HSN) och primärvårdsnämnden (PVN) om en omställningsplan för vårdval. HSN och PVN kommer framöver besluta om flera förändringar inom vårdvalen i enlighet med att omställningsplanen genomförs. I omställningsplanen ges inriktningen att vårdval specialiserad gynekologi ska revideras.  

För mer information: