Till start

Vårdgivarguiden

Brödsmule-navigation

Inom vårdval specialiserad gynekologi omhändertas patienter genom hela livet, med flera olika sjukdomstillstånd. De största patientgrupper finns inom kvinnlig infertilitet samt tillstånd i samband med klimakteriet och en mindre del består av olika kirurgiska ingrepp.

Inom det kirurgiska tilläggsuppdraget flyttas delar av åtagandet inom laparoskopi & laparotomi in till akutsjukhusen (Danderyds sjukhus, Karolinska Universitetssjukhuset, Södersjukhuset, Södertälje sjukhus). Förändringen kommer bidra till att upprätthålla den kirurgiska kompetensen, säkerställa utbildningsuppdraget och utvecklandet av kirurgisk spetskompetens på sjukhusen. Vidare överförs även samtliga diagnoser för primär ovariell svikt/prematur ovariell insufficiens till Karolinska Universitetssjukhuset för att bidra till ett samlat patientunderlag för forskning och utveckling.

Omställningen kommer att göras successivt över en period på ett till två år för att de patienter som påbörjat sin behandling inom vårdvalet ska kunna fullfölja den hos samma vårdgivare. Förändringen leder inte till stora förändringar inom vårdval gynekologi då större delen av det kirurgiska uppdraget kommer finnas kvar i vårdval specialiserad gynekologi.

Säkerställa geografisk tillgänglighet

Inom Region Stockholm finns idag en generellt god kapacitet för besök på mottagning och behandling inom vårdvalet. Flertalet av de 38 vårdgivarna är belägna i centrala delar. För att säkerställa ett geografiskt vårdutbud i de södra respektive norra länsdelarna kommer den egenägda vården uppdras att öppna gynekologimottagningar i exempelvis Handen och Järfälla.

Bakgrund

Enligt beslut i juni i Omställningsplan vårdval 2023 (HSN 2023–0097) ska vårdvalet specialiserad gynekologi revideras. Inom ramen för revideringen beslutades att utreda om delar i uppdraget kan avgränsas från vårdvalet och överföras till den egenägda vården. I tjänsteutlåtande Revidering av förfrågningsunderlag för vårdval specialiserad gynekologi (HSN 2022–1378) beskrivs revideringen mer utförligt.