Till start

Vårdgivarguiden

En funktionsnedsättning innebär en nedsättning av en fysisk, psykisk, intellektuell eller sensorisk funktionsförmåga. Den kan uppstå till följd av sjukdom eller annat tillstånd, vara medfödd eller förvärvad.

Sverige har antagit Förenta Nationernas konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning som förtydligar att ingen människa får diskrimineras eller uteslutas från någon del av samhällslivet. Alla som arbetar inom offentlig sektor har ett särskilt ansvar för att genomföra konventionen.

Diskrimineringslagen (2008:567) förbjuder diskriminering som har samband med funktionsnedsättning inom bland annat hälso- och sjukvård. Lagen syftar till att öka tillgängligheten i samhället så att människor med funktionsnedsättning kan delta på likvärdiga villkor. Bristande tillgänglighet kan vara diskriminering när en verksamhet inte genomför skäliga åtgärder för att en person med funktionsnedsättning ska kunna få tillgång till eller delta i verksamheten.

Vägledning

För att säkerställa efterlevnaden av lagar gällande personer med funktionsnedsättning i praktiken har Region Stockholm tagit fram en vägledning. Vägledningen kan även användas vid verksamhetsplanering och uppföljning, vid framtagande av riktlinjer och rutiner eller som underlag till förbättringsarbete. 

Utbildning

Webbutbildningen ”Att undanröja hinder” syftar till att öka medvetenheten om allas rätt att fullt ut kunna delta i samhällets alla funktioner och vårt gemensamma ansvar att säkerställa denna rättighet.

  • Uppdaterad: 7 mars 2024

  • Faktagranskad: 7 mars 2024

  • Redaktör: Stina Wernstedt

  • Faktagranskare: Therese Lindman, hälso- och sjukvårdsförvaltningen