Till start

Vårdgivarguiden

Sedan år 2000 är judar, romer, samer (även erkända som urfolk), sverigefinnar och tornedalingar erkända som nationella minoriteter i Sverige. De erkända nationella minoritetsspråken är jiddisch, romani chib, samiska, finska och meänkieli.

I enlighet med lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk (2009:724) genomför Region Stockholm samråd med de nationella minoriteterna för att ge dem inflytande i frågor som berör dem. Region Stockholm ingår i förvaltningsområdena för finska, meänkieli och samiska vilket innebär att dessa minoriteter har förstärkt skydd i språkavseende.

För att stärka Region Stockholms förutsättningar att erbjuda en jämlik vård genomför Region Stockholm intervjustudier med fokus på hälsa, vårderfarenheter och vårdbehov hos de nationella minoriteterna i Stockholms län. Studierna bidrar med ökad kunskap om vad som kan skydda mot ohälsa och öka motståndskraften, men också om vilka riskfaktorer för hälsan som grupperna upplever.

Hälsa hos samer i Stockholms län

Transkulturellt centrum har i samarbete med Sameföreningen i Stockholm genomfört en intervjustudie om psykisk hälsa, vårderfarenheter och vårdbehov hos samer i Stockholms län. Intervjustudien lanserades 2022.

Läs rapporten Att vara same i storstad

Sammanfattning av rapporten på lulesamiska

Hälsa hos sverigefinnar i Stockholms län

Transkulturellt centrum genomför i samarbete med representanter för Sverigefinska riksförbundets Stockholmsdistrikt och Sverigefinska ungdomsförbundet en intervjustudie om psykisk hälsa, vårderfarenheter och vårdbehov hos sverigefinnar i Stockholms län.

En första delrapport som sammanfattar de senaste 30 årens forskning kring den sverige-finska gruppens hälsa publicerades 2023.

Intervjustudien lanseras våren 2024.

Läs första delrapporten

Tolkar i de nationella minoritetsspråken

Information och vägledning för vårdgivare i Region Stockholm avseende efterfrågan och tillgång på tolkar på nationella minoritetsspråk.

  • Uppdaterad: 7 mars 2024

  • Faktagranskad: 7 mars 2024

  • Redaktör: Stina Wernstedt

  • Faktagranskare: Therese Lindman, hälso- och sjukvårdsförvaltningen