Till start

Vårdgivarguiden

Den fasta vårdkontakten är patientens kontaktperson vars uppdrag är att bidra till samordning, kontinuitet och tillgänglighet i vården. Det kan vara en kontaktsjuksköterska, vårdsamordnare, fast läkarkontakt eller annan vårdpersonal som deltar i vård och behandling av patienten. Den fasta vårdkontakten ansvarar för att innehållet i patientkontraktet följs upp, uppdateras och är aktuellt.

Fast vårdkontakt i olika verksamheter

Verksamhetschefen ansvarar för att utse en fast vårdkontakt. Den fasta vårdkontakten kan finnas i olika verksamheter:

  • I primärvården, särskilt och ordinarie boende, där det inte krävs någon specialistvård från slutenvården. Hemsjukvården utför sitt uppdrag för de patienter som är inskrivna i hemsjukvården.
  • I slutenvården när tillståndet kräver resurser som inte kan tillgodoses inom öppenvården.
  • I specialistvården när det krävs specialiserade åtgärder som inte kan tillgodoses inom primärvård. Detta kan vara specialistvård i hemmet och/eller på mottagning.

Syfte och uppdrag

Den fasta vårdkontakten ska:

  • Arbeta proaktivt genom att samordna och informera om förebyggande åtgärder.
  • Stötta och vara vägledande för patienten så att slutenvård kan undvikas.
  • Förebygga funktionsnedsättning genom motivation och uppmuntran.

Patienter med flera fasta vårdkontakter

När patienten har mer än en fast vårdkontakt, är det den vårdgivare som har mest kontakt och bäst kännedom om patienten som ansvarar för att patientkontrakt upprättas. När primärvården är inkopplad, har de naturligt denna roll, men andra specialistmottagningar har ansvar i de fall patienten har gles primärvårdskontakt. Stor vikt läggs vid patientens eget önskemål i val av fast vårdkontakt. När det finns flera fasta vårdkontakter ska de kunna samverka och samordna vårdens insatser för en enskild patient. Patientkontrakt förändrar inte de olika vårdgivarnas behandlingsansvar.

Bestämmelser om fast vårdkontakt finns i första hand i Hälso- och sjukvårdsförordningen (2017:80) och Patientlagen. I primärvården är fast vårdkontakt och fast läkarkontakt reglerade i lag.

Fast läkarkontakt

Den fasta läkarkontakten utses utifrån patientens val enligt vårdvalsblankett. Då verksamhet inte kan tillgodose önskemål utifrån vårdval skall alltid kontinuitet eftersträvas. Den fasta läkarkontakten kan även inneha rollen som fast vårdkontakt. Vid livshotande tillstånd skall den fasta vårdkontakten vara läkaren, detta för att kunna vägleda och informera patienten vid frågor och ha det övergripande ansvaret och helhetsbilden av patientens vård.

Den fasta läkarkontakten har ansvar för att undersöka, ställa diagnos samt planering och uppföljning av den medicinska vården som patientens tillstånd kräver. Den fasta läkarkontakten skall också ge information om möjliga behandlingar och ge patienten möjlighet att vara delaktig i sin egen vård. Utses främst utifrån patientens val enligt vårdvalsblankett eller utifrån hur patientens behov bäst kan tillgodoses.

Den fasta vårdkontakten kan vara ett stöd till den fasta läkarkontakten kring de patienter som har komplexa vårdbehov eller är multisjuka där samordningsansvaret är omfattande eller där patienten har ett stort behov av stöd och information.

 

Olika typer av fast vårdkontakt och respektive hemvist, roll, ansvar och förutsättningar.

Vem

Fast vårdkontakt

Fast läkarkontakt

Fast omsorgskontakt

Var

All hälso- och sjukvård

Primärvården

Hemtjänst

Roll

Den som i det enskilda fallet har bäst kompetens och helhetsbild av patienten

Läkare

Undersköterska

Ansvar

Samordning kring patienten

Samordning av utrednings- och behandlingsalternativ

Delta i samordningsmöten

Förutsättningar

Patienten kan ha flera fasta vårdkontakter

Kan vara en fast vårdkontakt

Träffar patienten ofta

Kontakt

Maria Hägerstrand|Verksamhetsutvecklare

Region Stockholms God och nära vård

  • Uppdaterad: 21 juni 2023

  • Faktagranskad: 21 juni 2023

  • Redaktör: Caroline Olsson

  • Faktagranskare: Maria Hägerstrand, hälso- och sjukvårdsförvaltningen