Till start

Vårdgivarguiden

Inom primärvården gäller garantin för bedömning av ett nytt hälsoproblem, en oväntad eller kraftig försämring/förändring av ett tidigare känt medicinskt problem eller utebliven behandlingseffekt. Inom den specialiserade vården gäller garantin för planerad vård då patienten söker vård för ett nytt hälsoproblem.

Vårdgarantin gäller enbart i hemregionen och är lagstadgad enligt patientlagen, hälso- och sjukvårdslagen samt hälso- och sjukvårdsförordningen.

Nationell lagstiftning

Vårdgarantins tidsgränser inom Region Stockholm

I primärvården består vårdgarantin av kontakt med vården samt medicinsk bedömning, och i den specialiserade vården av första besök samt, om så beslutas, behandling.

Tabellen anger vårdgarantins tidsgränser för de olika delarna. Observera att antalet dagar i vårdgarantin inkluderar alla dagar, även helgdagar. Det innebär till exempel att en person som söker kontakt med primärvården på en fredag och bedöms behöva en medicinsk bedömning, ska få detta senast på måndagen, det vill säga inom tre dagar.

Typ av vårdgaranti och respektive tidsgräns i dagar.
Tidsgräns i dagar

Vårdgaranti

0

Kontakt med primärvården
En person ska få kontakt samma dag som hen söker sig till primärvården.

3

Medicinsk bedömning i primärvården
Från det att en person sökt kontakt med primärvården, och vårdpersonal bedömer att patienten behöver få en medicinsk bedömning av legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal, ska hen få tid för bedömning inom 3 dagar. Den basala hemsjukvården omfattas inte av vårdgarantin.

30

Första besök inom den planerade specialiserade vården

Remiss från vårdgivare
Patienten ska få träffa en specialist inom 30 dagar från det att remiss beslutats.

Egenanmälan/-remiss från patient
Patienten ska få träffa en specialist inom 30 dagar från det att hen sökt kontakt med den specialiserade vården, förutsatt att vårdgivaren har accepterat remissen.

90 Behandling inom den planerade specialiserade vården
Patienten ska få operation, behandling eller annan åtgärd inom 90 dagar från det att vårdgivaren har beslutat om detta.

Vård som omfattas av vårdgarantin

  • Alla medicinskt motiverade behandlingar
    Vård- och behandlingsgarantin i Region Stockholm omfattar alla medicinskt motiverade behandlingar.
  • Vård, resor och övernattning utanför länet
    Vården inom ramen för garantin bekostas av Region Stockholm. Det gäller även kostnader för de patienter som får vård utanför länet, till exempel för resor och övernattning på annan ort.
  • Neuropsykiatrisk utredning, minnesutredning och dyslexiutredning
    Neuropsykiatriska utredningar för barn (0–17 år), minnesutredningar och dyslexiutredningar har en vårdgaranti på 90 dagar i Region Stockholm (men ingår inte i den nationella vårdgarantin). Innebörden av vårdgarantin är att utredningen ska påbörjas senast 90 dagar efter det att beslut om utredning tagits inom den specialiserade vården som har utredningsuppdraget. 
  • Utprovning av hörapparat
    Utprovning av hörapparat ingår i vårdgarantin (trots att hjälpmedel inte gör det).
  • Tandvård inom hälso- och sjukvårdens ansvar
    När det gäller tandvård omfattar vårdgarantin bara den tandvård som ingår i hälso- och sjukvårdens ansvar.
  • Fysisk och digital vård
    Vårdgarantin i Region Stockholm är neutral i förhållande till sättet som vården ges och gäller oavsett om vården är fysisk eller digital samt oavsett hur patienten kontaktar vården. Såväl fysiska som digitala sätt att ge vård kan användas för att möta vårdgarantins tidsgränser.
    Digifysisk vård i Region Stockholm

Vård som inte omfattas av vårdgarantin

  • Kompletterande undersökningar och utredningar
    Tid för eventuella kompletterande undersökningar och utredningar räknas inte in i vårdgarantin. Vårdgarantitiden till den specialiserade vården räknas från det datum som vården beslutar om remiss. Om remissen skrivs vid ett senare datum, till exempel efter ett väntat provsvar, ska vården informera patienten om detta.
  • Utredningar
    Utredning ingår vanligtvis inte i vårdgarantin. Region Stockholm gör dock undantag för neuropsykiatriska utredningar för barn (0–17 år), minnesutredningar och dyslexiutredningar.
  • Hjälpmedel
    Hjälpmedel ingår vanligtvis inte i vårdgarantin, förutom utprovning av hörapparat.
  • Patienten väljer att byta mottagning
    Om patienten själv väljer att byta mottagning för samma hälsoproblem, eller går från barn- till vuxenmottagning för samma hälsoproblem, omfattas vården inte längre av vårdgarantin.
  • Patienten söker vård i en annan region
    Vårdgarantin gäller inte då patienter söker vård i en annan region på eget initiativ eller för utomregionala patienter som söker vård i Region Stockholm.
  • Återbesök
    Vårdgarantin gäller inte vid återbesök.
  • Ett andra utlåtande
    Vårdgarantin gäller inte vid ett andra utlåtande (så kallad second opinion).
  • Vårdgarantiundantag
    Väntande som har kategoriserats med medicinskt orsakad väntan (MOV), patientvald väntan (PvV) eller särskilt orsakad väntan (SOV) är undantagna från vårdgarantin.
    Läs mer om vårdgarantiundantagen gällande väntetider

Vårdgivarens ansvar i relation till patienten

Det är vårdgivarens ansvar att informera patienten om beräknad väntetid och se till att patienten får besök och behandling/operation (samt vissa utredningar, se ovan) inom vårdgarantins gränser. Patienten är inte skyldig att känna till lagkrav eller hävda sin vårdgaranti.

Ansvaret innebär att vårdgivaren behöver säkra sina rutiner så att de ligger i linje med vårdgarantins intentioner. Information om vårdgaranti och väntetider i kallelser och remisser ska vara korrekt, det ska finnas förutsättningar för dialog med patienten och patienten ska kunna komma i kontakt med aktuell mottagning vid frågor.

När tidsgränserna inte kan hållas

När vårdgivaren inte kan hålla vårdgarantins tidsgräns ska denne söka efter alternativ hos annan vårdgivare och se till att patienten är delaktig i den processen. 

Följande åtgärder behöver/kan vidtas beroende på hur situationen ser ut för aktuell patient eller inom aktuellt vårdområde:

  • Sök ledig kapacitet i länet
    Jämför prognosticerade väntetider mellan vårdgivare i systemet Vårdutbud i Region Stockholm eller ta direkt kontakt med andra vårdgivare som har avtal med Region Stockholm och kan utföra vården. Telefonnummer till andra vårdgivare finns i Vårdutbud i Region Stockholm.
    Vårdutbud i Region Stockholm
  • Sök ledig kapacitet utanför länet
    Saknas kapacitet inom länet kan ledig kapacitet sökas inom den offentligt finansierade vården i andra regioner (utomlänsvård). Sveriges kommuner och regioners (SKR) webbplats Väntetider i vården kan ge en indikation.
    Uppskattad väntetid och ledig kapacitet – Väntetider i vården 
  • Inhämta råd vid utomlänshantering
    Vårdgarantikansliet kan ge råd och stöd för att hitta kapacitet i annan region (utomläns). Om vårdgivare i annan region kan identifieras ska specialistvårdsremiss fyllas i (ange ruta vårdgaranti) och skickas till Vårdgarantikansliet för utfärdande av betalningsförbindelse.
    Specialistvård – remissblankett
  • Kontakta Vårdgarantikansliet för allmänt stöd
    Du som vårdgivare kan få vägledning och information om vårdgarantin, dess lagstiftning och riktlinjer av Vårdgarantikansliet. Kansliet nås via telefon och mejl. Se kontakt.
    Kontakt
  • Rapportera prognosticerade väntetider

    Vårdgivare som enligt avtal ska rapportera väntetidsprognoser gör preliminära uppskattningar för hur lång tid patienten får vänta och rapporterar väntetidsprognosen i Utbudstjänsten.
    Utbudstjänst Region Stockholm

  • Informera avtalsansvarig
    Vid återkommande eller omfattande problem med att vårdgarantin inte kan uppfyllas ska avtalsansvarig inom HSF informeras på det sätt som beskrivs i respektive avtal.

Utbudstjänst Region Stockholm – prognostiserade väntetider

Vårdgivare som enligt avtal ska rapportera väntetidsprognoser gör preliminära uppskattningar för hur lång tid patienten får vänta i systemet Utbudstjänst Region Stockholm. Utbudstjänsten är Region Stockholms system för vårdutbud och prognostiserade väntetider. I tjänsten Väntetidsprognos kan man se prognostiserade väntetider för olika vårdutbud hos de vårdgivare som rapporterar in detta.

Utbudstjänsten är Region Stockholms system för att hantera och lagra vårdutbud och prognostiserade väntetider.

Remittering

Remiss ska utfärdas i samråd med patienten. Vid remittering bör remittenten (exempelvis vårdcentralen) redan från början välja en specialist med kort väntetid.

Vårdgarantin till den specialiserade vården räknas från det datum som vården beslutar om remiss. Om remissen kommer att skrivas vid ett senare datum, till exempel efter ett väntat provsvar, ska vården informera patienten om detta.

Patienten kan själv kontakta specialist

Vårdgarantin gäller också patienter som själva tar kontakt med en specialistläkare (egenremiss/egen vårdbegäran). Specialistmottagningen gör en medicinsk bedömning om patienten bör komma till specialistmottagningen. Tiden det tar för specialistmottagningen att bedöma egenremissen ingår inom vårdgarantins tidsgräns då garantin räknas från det datum patienten tar kontakt.

Remisskrav

Inom ett flertal specialiteter råder remisskrav och för andra finns inga formella krav på remiss. Dock behöver de flesta specialister i praktiken en remiss från en vårdgivare för att kunna göra en korrekt medicinsk prioritering av patienten.

Se Regelverket för remisshantering för mer information om regelverk. Där finns information om riktlinjer för remisshantering inom vårdgarantins gränser och förteckning av regionens krav på remiss i öppenvård.

Regler för remittering gällande vårdansvar, tidsgränser, egenanmälan och vad du ska informera patienten om när en remiss skrivs.

Uppföljning av tidsrelaterad tillgänglighet (väntetider)

För information om datainsamling och de system som hanterar tidsrelaterad tillgänglighet (väntetider) se ”Uppföljning av tidsrelaterad tillgänglighet (väntetider)”. Där finns information om:

  • Centrala väntetidsregistret, CVR
  • Gemensamt vårdregister, GVR,
  • Sveriges kommuner och regioners, SKR:s väntetider
  • Utbudstjänst Region Stockholm och prognostiserade väntetider

Frågor och svar om vårdgarantin

Lathund

I lathunden finns kriterier beskrivna som behöver uppfyllas för att patienten ska erbjudas en tid inom vårdgarantin.

Kontakt

Vårdgivares frågor om vårdgarantin

Vårdgarantikansliet

Telefontid för vårdgivare: tisdag och torsdag klockan 07.00–11.00

Vid frågor om uppföljning av väntetider

Väntetider

  • Uppdaterad: 3 maj 2024

  • Faktagranskad: 3 maj 2024

  • Redaktör: Stina Wernstedt

  • Faktagranskare: Magdalena Carlberg, hälso- och sjukvårdsförvaltningen